Møt tebonden: Mataki Tatefumi

Til dagens tebondeintervju kl Yunomi, vi er sammen med 3. generasjons tebonde og administrerende direktør for Sueyoshi Tea Atelier i Soo City, Kagoshima Prefecture, Mataki Tatefumi. Mataki-san er overbevist om at te er mer enn bare en drink som kan tilfredsstille tørsten din. Te hjelper folk å løsne opp, og bringer folk nærmere hverandre. Med denne filosofien i tankene streber tebøndene på Sueyoshi Tea Atelier etter å levere sine delikate og fint dyrkede teer til så mange mennesker som mulig. De streber også etter å fremme en ressurssterk måte å leve på som vil strekke seg utover ens kopp te! 

Jeg snublet over Mataki-sans te tilfeldigvis videre Yunomi som jeg ble bedt om å hjelpe til med å skrive opp tebeskrivelsene på Yunomi for teene deres tilbake i år 2020. Siden den gang har jeg smakt på hans delikate og deilige kabusecha, og teene deres har mottatt en rekke anerkjennelser, noe Mataki-san ikke nevnte i det hele tatt under intervjuet vårt! Selv om det har gått litt tid siden jeg først ble introdusert for teene hans, kunne jeg endelig intervjue Mataki-san i begynnelsen av februar (2023). Akkurat som han nevnte at en kopp te hjelper en å løsne, ble jeg veldig rørt av hans vennlighet og sjenerøsitet, noe som gjorde at jeg kunne slappe av mens vi chattet. Jeg håper du vil like å bli kjent med Mataki-san så vel som Sueyoshi Tea Atelier!

 

 

Moé:  For å komme i gang vil jeg spørre deg om reisen din med å bli tebonde. Hvordan kom du og familien din inn i te-verdenen?

Mataki-san: Min bestefar var den som begynte å lage te i familien min. En bekjent av ham lagde te i Soo City. Og de skulle slutte å lage te. Men bestefaren min foreslo at han selv ville ta over og fortsette, og han kjøpte teåkrene deres, og det var selve begynnelsen på teproduksjonen for familien vår. Min far, som er 2. generasjons tebonde, utvidet deretter til teåkrene våre og fornyet maskineriet i tefabrikken vår for å lage bedre te og mer te. Og så mens familien min har laget te siden min bestefars tid, begynte jeg offisielt som tebonde ganske nylig, i år 2017. Jeg har laget te sammen med faren min. Snart er det mitt 6. år med å lage te. Når det gjelder meg, å se faren min lage te, visste jeg fra jeg var liten at jeg også ønsket å bli tebonde. Jeg visste imidlertid ikke nøyaktig når jeg ville begynne. For det første hadde jeg en ambisjon om å se verden utenfor te og landbruk. Jeg begynte som regnskapsfører, jeg er autorisert revisor (CPA). Men da jeg fylte 30 år, var det en tid da jeg reflekterte over livet mitt og fremtiden min. Det var da jeg husket at far sa at telaging bare skjer en gang i året. Og jeg tenkte at en person ikke kan lage 100 teer i løpet av livet... Og så da jeg fylte 30, føltes det som det rette tidspunktet. Jeg kom tilbake til Soo City for å komme i gang med teoppdrett, det var måten jeg begynte på. 

Moé:  Hvordan vil du beskrive overgangen din til å bli tebonde? Var det en naturlig prosess for deg?

Mataki-san:  Vel, jeg vil si følelsesmessig, det var ganske naturlig fordi jeg allerede fra ung alder var innstilt på å bli tebonde. Så overgangen fra å være regnskapsfører til tebonde gikk glatt. En av utfordringene var imidlertid i det fysiske området fordi jeg gikk fra å gjøre timevis med skrivebordsarbeid (dvs. å lede en stillesittende livsstil) til å være ute i teåkrene. Det fysiske arbeidet tok tydeligvis tid å venne seg til! Også økonomisk, som regnskapsfører, uansett hva, oppnår man en vanlig lønn på et bestemt tidspunkt (dvs. en typisk lønn). Som tebonde er det ikke slik. Jeg kjente veldig på de økonomiske belastningene så vel som forskjellene. 

Moé:  I det siste er det ofte berørt hvordan de yngre generasjonene ikke drikker te fra en kyusu (tekanne), men at vi er en "kjæledyr-flaske” (plastflaske) generasjon. Kommer du fra en tebondefamilie, hvordan har dette fenomenet påvirket eller ikke påvirket familien din? Eller teoppdrettssamfunnene generelt? Dette kan være økonomisk eller i andre aspekter.

Mataki-san:  For å presisere, spør du om tebønder sliter nå for tiden siden flertallet av mennesker nå drikker te fra plastflasker? 

Moé:  Ja det er det. Jeg beklager at spørsmålet mitt er så langdrygt! 

Mataki-san:  Ja. Det kjenner jeg veldig på. Vi opplever det selv på Sueyoshi Tea Atelier. Det har blitt vanskeligere siden min bestefars tid. Og når jeg ser meg rundt, ser jeg mange tebønder som har sluttet. I løpet av de 6 årene jeg har vært tebonde, har jeg sett tebønder som lager eksepsjonelt god te forlate yrket sitt på grunn av økonomiske og økonomiske påkjenninger. Og jeg vil dele at de var tebønder som lagde veldig deilig te. Likevel er det faktum at disse tebøndene ikke lenger ønsker å fortsette å lage te, påvirket av den sterke virkeligheten at folk ikke drikker te fra en tekanne. 

Moé:  Jeg vil gjerne vite litt mer om hjembyen din, Soo City. Personlig er jeg ingen ekspert på Kagoshima Prefecture... Selv om jeg selvfølgelig er klar over at det er en av de store tedyrkende regioner i Japan. Vil du si at det er mange tebønder i Soo City? 

Mataki-san:  Egentlig er det ikke mange tebønder i dette området, og slik har det alltid vært. For det første er Soo City faktisk liten til å begynne med. Men en annen grunn skyldes det faktum at når man ser på teproduksjonen i Kagoshima Prefecture som helhet, er teen i Soo City den siste som er klar. Tesesongen starter sent her. Selv om vi ligger i sør, har Soo City lavere gjennomsnittstemperaturer, så det kan til og med være tregere enn Shizuoka Prefecture! Når det er sagt, skjer tehøsting på et senere tidspunkt. Vanligvis er dette en del av japansk kultur, men folk verdsetter virkelig de "første". Den første teen, den første X og Y. De forbinder det med å være lovende. Og derfor kan de veldig tidlige teene ofte prises til en høyere pris. Når innhøstingssesongen inntreffer på et senere tidspunkt som i Soo City, ofte folk som ønsket det aller første ichibancha (første flush) er allerede ferdig med å kjøpe teene deres. Slik sett er det vanskelig for tebøndene i Soo City å være konkurransedyktige med resten av de teproduserende regionene i Kagoshima Prefecture. Det er en av grunnene til at det ikke er mange teprodusenter i dette området. 

Moé:  Jeg skjønner... Men du fortsetter å produsere te i denne utfordrende sammenhengen. Det respekterer jeg veldig! 

Mataki-san:  Ttakk. Vel, det er en region her. Som inkluderer Soo City og de omkringliggende dalene. Det er registrert at te ble produsert her under Edo-perioden og sendt til Edo Shogunate. Dette området kalles Miyakonojyo (Miyako Castle) bassenget. Det er et område som er innebygd med tehistorie. Så jeg tror det er en region som er veldig godt egnet for dyrking av te. 

Moé:  Jeg skjønner... så det er verdt å vente på teen laget av deg i Soo city!?  På en måte relatert til det vi snakker om, hva vil du si er styrken og/eller kvalitetene til Sueyoshi Tea Atelier? 

Mataki-san:  Ja. Miljøet i Soo City hvor vi holder til er egnet for dyrking av te. Klimaet sies å være veldig likt Kyoto. 

Moé:  Å, Kyoto? 

Mataki-san:  Ja, Kyoto. Som Uji...

Moé: Det overrasket meg ettersom jeg faktisk er i Kyoto akkurat nå [latter]. 

Mataki-san:  [latter] Skjønner, skjønner. Vel, Kyoto er kjent for å være veldig kaldt om morgenen og kvelden. Og så stiger temperaturen utover dagen. Så den er godt forberedt for tåke som er en verdifull faktor for å dyrke god te. Miyakonojyo-bassenget, som inkluderer Soo City, sies å ha et lignende klima som Kyoto. Og det er grunnen til at teproduksjon startet her fordi Soo City har terroir som er godt egnet for dyrking av te. En annen styrke er, vel, jeg er ikke sikker på hvordan tebønder gjør det i Kyoto, men på Sueyoshi Tea Atelier gjør vi alt rett her. Det vil si at vi dyrker teen, vi høster teen, vi lager den aracha (uraffinert te), selvfølgelig, og vi behandler og fullfører teen selv. Dette er en egenskap som jeg synes er sjelden i nyere tid. For eksempel i Kanto-området, Jeg tror mange tebønder bruker tefabrikkene til å behandle teen sin. 

Moé:  Jeg skjønner. Ja, Jeg tror jeg har observert slike situasjoner selv i Wazuka (en berømt tedyrkingsregion i Kyoto-området) hvor teen høstes av tebøndene, og deretter bringer de posene med teblader for å slippe av på den felles kollektive teforedlingsfabrikken. Jeg hørte at denne typen delte fabrikker blir mer vanlig i disse dager. Så på Sueyoshi Tea Atelier har du gjort hele prosessen fra å dyrke til til å behandle te selv, ikke sant?

Mataki-san: Det er riktig. Siden min bestefars generasjon. Vi behandler teen selv på vår egen prosessfabrikk. Viktigere, vi har alltid tatt verdi i våre kunders stemmer. Tilbakemeldingene deres er det som betyr mest. Jeg tror det er vår viktigste styrke. 

 

Sueyoshi Tea Ateliers kjøkkenbil

Moé:  Som en vanlig japansk tedrikker setter jeg pris på at du bryr deg om menneskene som drikker teen din. Åh! Før jeg glemmer det, noe jeg har vært nysgjerrig på på nettsiden din og bilder på sosiale medier er kjøkkenbilen din. Kan du fortelle meg mer om dens tilstedeværelse? Hvordan brukes den? 

Mataki-san:  Vi bruker kjøkkenbilen når vi deltar på arrangementer. Også for når vi åpner butikk på den lokale jernbanestasjonen eller går til nabobyene ved den generelle butikken, og så videre. Opprinnelig startet vi kjøkkenbilen i håp om å spre bevissthet og kunnskap om å lage te i en tekanne. I dag lager folk te mindre og mindre i tekanner. Med denne bakgrunnen i tankene, ønsket vi først å gjøre folk interessert i å lage te i en tekanne. Jeg føler faktisk at folk som drikker te fra plastflasker ikke lager than valget om å drikke te fra te i en tekanne eller fra en plastflaske. De vet faktisk ikke at et slikt alternativ finnes fordi jeg føler at flertallet av mennesker vokste opp med å bare ha en plastflaske som noe som er kjent, noe som alltid har eksistert i livene deres. Så jeg fornemmet at de ikke vet om dette andre alternativet med å drikke te fra en tekanne. Men uansett hvor mye vi fremmer å lage te i en tekanne fra si, vår Instagram-konto, Jeg tror ikke det faktisk vil endre måten folk bruker japansk te på. Jeg vil gjerne at disse menneskene skal være klar over det andre alternativet, og så tenkte jeg, vel, hvorfor kan jeg ikke bare gå og samhandle med folk selv og lage te til dem i en tekanne!? Derfor har vi kjøkkenbilen. 

 

Sueyoshi Tea Atelier Kjøkkenbil

Mataki-sans kjøkkenbil dukker opp gjennom sesongene. Kjøkkenbilen deres har også blitt fremhevet av lokalavisen. Hvis du noen gang kommer over denne lastebilen, ikke gå glipp av muligheten til å nyte Mataki-sans hjertevarmende te! 

 

Moé:  Jeg skjønner, så da, teen du serverer fra kjøkkenbilen din er laget i en ekte tekanne?

Mataki-san: Ja, det er riktig. I de fleste tilfeller blir folk overrasket når jeg serverer te fra en tekanne...

Moé:  Det er en god idé, synes jeg. Jeg har intervjuet et par tebønder for Yunomi og har også skrevet noen beskrivelser av tefarmer for nettsiden vår. Derimot, du er den eneste tebonden jeg kjenner med kjøkkenbil. Når det er sagt, fanget kjøkkenbilen definitivt oppmerksomheten min [latter]. 

Mataki-san: Takk skal du ha. 

 

Utnytte lokale ressurser og hemmeligheten bak deilige Kabusecha

Moé: Bytter emne litt, er det riktig at du bruker den chagusaba landbruksmetode på tefarmen din? Jeg håpet du kunne utdype dette litt eller dele andre beskjæringssystem(er) du bruker? 

Mataki-san: Selvfølgelig. Jeg er ikke sikker på om vi faktisk kan kalle det chagusaba-metoden i seg selv. Men ja, vi bruker Kaya, implantati (japansk pampasgress), samt nedfallne løv. Vi dyrker disse gressene, og vi vil høste dem for å legge dem mellom tebuskene våre. Vi mottar også halm fra risbøndene etter rishøstesesongen til lignende formål. Disse ressursene går sakte tilbake til jorden for å bli organisk gjødsel. Denne prosessen er avgjørende for vår teproduksjonsprosess. 

 chagusaba-metoden ved SueyoshiØyeblikksbilde som fanger det japanske pampasgresset og nedfallne blader som legges inn mellom tebuskene. Disse naturressursene vil sakte gå tilbake til jorda og bli organisk gjødsel. 

 

Moé: For halmen du får fra risbonden, er denne personen en risbonde i nærområdet? 

Mataki-san: Ja. Vanligvis mottar vi disse ressursene fra risbønder i Soo City. Noen ganger, fra nabobyer, men ikke hvor som helst lenger. 

Moé: Det er fantastisk å høre at du bruker lokale ressurser. Måten du tar vare på tefarmen din minner meg om Ayumi Kinezuka, en tebonde jeg har stor respekt for i Shizuoka Prefecture. Er det noe annet du finner er unikt med hensyn til beskjærings- og/eller plantemetoden(e)? 

Mataki-san: ville hifuku saibai (dyrking i skygge) faller inn under dette samtaleemnet? I så fall vokser vi hovedsakelig kabusecha ved skyggeleggingsmetoder. Vi skygger litt lenger enn det som kanskje regnes som gjennomsnittet, en varighet på 12 dager til 2 uker. Vanligvis skygger de andre tebøndene rundt oss i omtrent en uke, slik at skyggeperioden vår kan vare dobbelt så lenge. 

Moé: Hmm, er det kanskje hemmeligheten bak den deilige teen din? 

Mataki-san:  [latter] Det kan være ... faktisk, dette er relatert til den forrige styrken jeg berørte om å behandle våre egne teer og få tilbakemeldinger fra kunder. Så når du skygger i omtrent en uke som de fleste andre tebøndene, får man en rimelig balanse mellom mengden teblader som høstes med skyggelagt te. På en måte oppnår man en vinn-vinn-situasjon. I vårt tilfelle, siden min bestefar begynte å lage te, har vi fått tilbakemeldinger fra kundene våre, og en av kommentarene vi fikk var at varigheten vi skyggete teen vår ikke var lang nok for en kabusecha med bare en uke. Så vi bestemte oss for å skygge over lengre tid for å understreke egenskapene til kabusecha (skyggelagt te) selv om det fører til at færre teblader høstes. Fordi teen vil vokse mer i sollys, men vi går i motsatt retning med utvidet skyggelegging... Så jo lenger man skygger teene sine, jo mindre mengde teblader for en tehøst. Likevel ønsket vi å verdsette kundenes stemmer. Så vi har holdt oss til vår lange varighet av skyggelegging. 

Moé: Du setter virkelig pris på kundenes tilbakemeldinger, selv med den mindre te-høsten!

Mataki-san:  Ja. Som jeg kom inn på tidligere, antar jeg at det er vår styrke. Å ha et kontaktpunkt med våre kunder. Det er min bestefars visdom. Han hadde visjonen om å se inn i fremtiden.

Tebonde Mataki Tatefumis fremtidsvisjoner

Moé:  Før vi avslutter, vil jeg spørre om dine fremtidsvisjoner. Har du et spesifikt ideal i te-verdenen din? For eksempel, om 10 år hvis du kunne se en måte å dyrke te på som ville være ditt ideal, hvordan ville det sett ut? 

Mataki-san:  La jeg ser. Jeg vil si det er snarere en abstrakt visjon, men om 10 år eller så ønsker jeg å se små barn i nærområdet, vel, de trenger ikke nødvendigvis å være barn som spesifikt kommer fra Soo City... Men du vet, det er en rekke yrker man kanskje ønsker å bli i disse dager, som en YouTuber [latter]. Vel, jeg skulle ønske at barn skulle ønske å bli tebønder. Det ville vært fint om barn syntes det var kult og pent å bli tebonde. Det er litt uklart bilde, men jeg vil lage te på en måte som får barn til å håpe på å bli tebonde.  

Utenom det, spesifikt, hvis det er å berøre en visjon som jeg ønsker å utvikle meg mot, er det knyttet til noe jeg snakket om tidligere, som er at jeg skaffer halm fra de lokale risbøndene. Det er i min beste interesse at lokale ressurser fortsetter å sirkulere. Og derfor spør jeg meg selv hele tiden hvordan hjelper vi tebønder tilbake? Vi kan potensielt hjelpe til med fysisk arbeid som for eksempel risoppdrettsarbeidet deres, eller vi kan tilby dem vår te, som vil passe veldig bra med risboller for eksempel [latter]. Slike relasjoner tror jeg ikke trenger å være begrenset til måltider i seg selv, men jeg tror vi kan hjelpe hverandre i prosessen med å lage våre avlinger. Akkurat nå er det mer sannsynlig at tebønder bare dyrker teen sin, og at risbønder dyrker ris. Vi er på en måte atskilt fra hverandre. Men mitt håp er at i lokalområdet kan prosessen med å dyrke ris, med å dyrke avlinger flyte bedre i sammenheng. 

Og jeg har en ting til! Jeg beklager at jeg tok så lang tid [latter]. Men for meg er dette kanskje det viktigste. Så mens te kan være en drink for å slukke tørsten, spiller te en mer verdifull rolle. Det hjelper folk til å slappe av, føle en lettelse – og jeg tror også at te bringer folk nærmere hverandre. Fra disse påvirkningene av te kan en herlig samtale utløses... På denne måten er te virkelig ikke bare noe man drikker når man er tørst. Så te kan redusere avstanden som føles mellom mennesker og hjelpe folk til å løsne litt. Jeg ønsker at denne spesielle verdien av te skal bevares 300 år inn i fremtiden. 

Moé:  Åh! 300 år, det er en god stund inn i fremtiden. Det er en dristig visjon. Du berører cha-no-ma (茶の間), da? (OBS: Dette konseptet cha no ma ble også berørt i intervju med tebonde Uejima-san i Wazuka, Kyoto prefektur). 

Mataki-san:  Ja, men kanskje i Soo City, med global oppvarming kan vi kanskje ikke engang være i stand til å ta te mer til da. Men det er min visjon om å bevare denne spesielle kvaliteten på te 300 år inn i fremtiden. Så jeg fortsetter å lage te med denne visjonen i tankene. Å kontinuerlig være klar over at vi som tebønder ikke bare lager noe å drikke. 

Moé:  Ja. Jeg er enig. Personlig føler jeg at jeg er i stand til å slappe av når det er en kopp japansk te. Kanskje har det også å gjøre med fargen, ofte grønn om morgenen (for meg) og aromaen av mørkstekt hojicha etter for eksempel en lang dag. 

Mataki-san:  Å he. Selvfølgelig er det folk som ikke liker te veldig mye [latter] men jeg tror ikke at mange blir voldelige når de drikker te. Generelt tror jeg te fører til fred. Eller skaper en fredelig tilstand. 

Moé:  Sant... På den annen side elsker jeg en kopp kaffe av og til, men jeg opplever ofte at jeg kjenner et sus av adrenalin etterpå. Som om jeg føler at jeg ønsker å få ting gjort. Mens jeg vanligvis føler meg mer i fred med en kopp te. Det gir meg en gradvis start på dagen min. Eller en fin avslutningsprosess til dagen min, spesielt når jeg er fullt tilstede med koppen min. 

Mataki-san: Det gjør meg glad å høre. 

Moé:  Vel, jeg er nok partisk mot te [latter]. For å avslutte intervjuet vårt for Yunomi i dag er det imidlertid noe du ønsker å legge til, eller er det en melding du vil videresende til kundene på Yunomi? 

Mataki-san:  Ja, først og fremst, takk for at du interesserer deg for japansk te og for at du har drukket japansk te. Det er det største. For å prøve en drink som er utenlandsk tror jeg krever litt mot vet du... [latter]? Så jeg vil bare si takk for at du tok det første skrittet for å prøve japansk te. Jeg er veldig takknemlig. Og jeg vil gjøre alt jeg kan for at folk skal fortsette å drikke japansk te. Selv om det ikke er teen vi lager fordi det er så mange japanske teer å nyte. De vil variere avhengig av tebonden, terroiret, mange faktorer! På en måte tar utforskningen aldri slutt! Men jeg vil gjerne at folk virkelig skal nyte denne utforskningen med japansk te. Det er alt jeg har å si. Takk skal du ha! 

 

Sueyoshi Tea Atelier 

 

Har du kommentarer, spørsmål og/eller innsikt?  Ikke nøl med å poste nedenfor, eller ta direkte kontakt med meg (Moé Kishida): moe@yunomi.life. Vi er alltid glade for å høre fra deg! 

For å utforske te fra Mataki Tatefumi på Yunomi: Sueyoshi Tea Atelier

Sjekk ut hans Instagram-konto:  sueyoshiseichakobo

Alle bildene er av Sueyoshi Tea Atelier i Kagoshima, Soo City. 

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert