Av Chris Bourgea

Jeg er akkurat som enhver annen te-nerd. Det har alltid vært en drøm å jobbe på en tebruk og plukke to blader og en knopp mens man ser hele behandlingen av teen skje. Nylig fikk jeg muligheten til å jobbe med Obubu te på gården deres i Wazuka, Japan. Etter å ha skåret te, var jeg i stand til å bli med dem på en tencha-fabrikk som ligger i nærheten av gården deres og se behandlingen av bladet.

Reisen til gården

Chris Bourgea - Jobber på Obubu Tea 01Jeg ankom Obubus hovedkvarter rett før klokken 8 en søndag morgen. Målet var å ta turen til feltene sine rundt 8, som befant seg rundt forskjellige deler av Wazuka. Foran på lastebilen var Akky, som er president for Obubu, og i passasjersetet var Fumi, som var Akkys viktigste kilde til hjelp i plukkingssesongen. Jeg satt bak på lastebilen på en haug med tomme teposer og ved siden av en teskjæringsmaskin, bare nyter det vakre landskapet.

Chris Bourgea - Jobber på Obubu Tea 05Dessverre begynte det å strømme omtrent halvveis til gården, så vi endte med å snu og dro tilbake til hovedkvarteret. Jeg tilbrakte den første halvdelen av dagen på å henge med praktikantene til Obubu, som var omtrent 7 personer fra hele verden. Det begynte å rydde opp rundt middagstid, så Akky hentet meg igjen og vi dro tilbake til gården. På vei dit stoppet vi for å spise lunsj hjemme hos ham. Han lagde en veggirett med grønnsaker han fikk fra lokale bønder.

Gårdsarbeid

Dag 1 - Felt 1

Chris Bourgea - Jobber på Obubu Tea 03Gården lå vakkert på en åsside, og jeg kunne se andre gårder rundt området. Tebuskene var dekket med en presenning, så det første vi trengte å gjøre var å ta av presenningen. Denne delen av prosessen tok mest tid. Vi plukket denne teen for å lage tencha. Siden dette teknisk sett ville være den andre spylingen for tenchaen, ble presenningene satt på buskene 12 dager før.

Jeg vil si at jeg ikke er noen gårdsgutt, og etter å ha vokst opp i byen er jeg ikke glad i insekter eller insekter av noe slag. Jeg kan ikke engang tulle med dette, det var bokstavelig talt hundrevis av edderkoppnett mellom tebuskene. Her går jeg rundt i shorts, t-skjorte og støvler. Jeg danset bokstavelig talt rundt disse nettene som om det ikke var morgendagen. Egentlig etter en time ble jeg vant til insektene og ble vant til å gå gjennom nettene. Det tok en viss dedikasjon, skjønt. Jeg er fortsatt oppmerksom på at jeg kunne gå gjennom en hel rad og kvitte meg med alle nettene. Og når jeg først var på slutten og snudde meg, hadde det dannet seg flere nett. Alle som hater edderkopper, vil forstå denne smerten.

Uansett, så etter at presenningen var utenfor buskene, la vi deretter brune burlapposer på slutten av hver rad te. Vi la en pose på hver side, så det ble totalt to poser per rad. Etter at dette var gjort, gikk jeg gjennom hver te-te og lette etter ugress som jeg kunne finne i buskene. I løpet av denne tiden begynte Akky og Fumi å kutte te.

Chris Bourgea - Jobber på Obubu Tea 02Maskinen var liten og veide omtrent 20 kg. Det tar to personer å bruke maskinen da hver person må gå på den ene siden av bushen. Den brune posen var festet til maskinen, og etter at den hadde kuttet te, blåste maskinen teen i teposen. Når de kom til slutten av raden, tok de av posen full av te og tok på den tomme posen. Det er min jobb å hente posene på slutten av radene og sette dem bak på lastebilen. Etter at all te var kuttet tok vi teen til lageret for å la dem luftes ut siden vi skulle til en annen gård. Da vi var på lageret, åpnet vi posene og formet posen full av te som en smultring. Dette ble gjort for å holde bladene friske før vi tok alle bladene fra dagen til fabrikken for bearbeiding.

Dag 1 - Felt 2

Arbeidet på den andre gården var det samme som den første gården. Den eneste forskjellen var at denne gården lå mellom husene. Jeg følte virkelig at vi dyrket te bokstavelig talt midt i et nabolag. Denne gården var veldig kul på sin egen måte. Det vokste et tre midt i buskene, og te-radene var ikke helt rette, noe som ikke er det du vanligvis ser når du googler te-gårder i Japan. Det åpnet virkelig øynene mine, og jeg likte det unike med det.

Akky spurte meg akkurat om vi var ferdig, om jeg ville kutte den siste raden te med ham. Selvfølgelig sa jeg ja! Jeg var bokstavelig talt så spent på å gjøre dette. Jeg ønsket å spørre ham hele dagen om jeg kunne, men jeg førte ikke til at jeg kunne se hvor mye presisjon de la i det, og jeg visste at jeg ikke hadde noen anelse om hva jeg gjorde. Det var så gøy! Maskinen var virkelig ikke for tung, og den tøffeste delen var å holde maskinen jevn mens den skjæres. Når du er på slutten av raden, klipper du ikke bare rett av. Du må vippe den nedover på slutten for å sikre at du fanger opp alle tebladene. Bevegelsen lignet en opp ned L, men med mer kurve. Etter at vi var ferdige på den andre gården, dro vi tilbake til lageret for å hente bladene fra den første gården, og vi tok alle tebladene til fabrikken for bearbeiding.

Dag 2 - Felt 1

I løpet av denne dagen regnet vi også ut om morgenen, så begge dager endte jeg opp med å jobbe på tefarmen i en halv dag. Det var en slags forkledning for det å jobbe på tegården var mye arbeid og to hele dager ville ha vært veldig intense. Jeg har så mye respekt for bønder som kan gå ut på gårdene daglig og ta vare på buskene. For mye arbeid! Denne gården var lik de andre gårdene, men den var mye større. Det var minst dobbelt så stort som de to første gårdene jeg dro til. Det var også mye brattere enn de to første.

Heldigvis var dette på en mandag, og to av praktikantene (Diana fra Ukraina og Leanna fra Storbritannia) kom ut for å hjelpe oss. Med 5 personer som jobbet på gården var det veldig morsomt og avslappet. Etter at vi var rundt 70% ferdige med skjæringen begynte det å strømme regn. Vi fortsatte å kutte teen siden vi allerede hadde startet. Da vi var ferdige, var vi alle bokstavelig talt gjennomvåt fra topp til tå, men vi hadde det så gøy at jeg ikke tror noen engang la merke til det. Igjen, på slutten av dagen, la Akky meg kutte den siste tebusken med ham! Det er også viktig å merke seg at det ikke var noen edderkoppnett mellom disse buskene. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor, men jeg var glad for det.

Behandler te

Noe jeg ikke visste var at det i utgangspunktet er to typer fabrikker i Japan for å lage japansk te. Det er en fabrikk for å lage tencha og en annen fabrikk for å lage annenhver slags japansk te. [MERKNAD fra YUNOMIUSA: Matcha slipefabrikker er en tredje type fabrikk, og du har også fabrikker som spesialiserer seg på å pakke te i poser og / eller teposer også.]

Da vi kom til fabrikken, bakket vi lastebilen vår opp til maskinen. Fumi og jeg sto på maskinen der vi dumpet tebladene i maskinen og prosessen begynte. Akky sto i lastebilen og ga oss posene fulle av te. Også fabrikksjef Higashi og en av hans arbeidere hjalp oss. Hele denne prosessen på fabrikken er ikke like praktisk som high-end te, men det var ganske interessant å se prosessen.

Se videoen nedenfor for en rask gjennomgang om hvordan te ble laget på fabrikken. Akky tok meg også for å se fabrikken hans der han vanligvis lager sencha til Obubu-te og andre bønder i området. Jeg hadde ikke sjansen til å se maskinene gå, men det var spennende å lære om prosessen og hans livsarbeid.

Generell erfaring

Jeg må si at jeg gikk inn i opplevelsen veldig fordomsfri og med små forventninger enn bare å få en følelse av hvordan det var å være på gården og rundt buskene. Jeg ble virkelig blåst bort av en rekke forskjellige grunner. Den første var gjestfriheten som Akky og alle på Obubu viste meg. Det var utover. De behandlet meg som familie og tok imot meg med åpne armer. Jeg ble rørt av deres godhet og raushet.

Den andre grunnen ville være at jeg ikke ante hvor vanskelig gårdsarbeidet ville være. Jeg hadde ikke tenkt så mye over det, men etter å ha jobbet to halve dager på forskjellige gårder, har jeg et helt nytt perspektiv på mengden arbeid som gikk inn i morgenkoppen min. Jo mer jeg lærer om te, jo mer blir jeg forelsket i bladet. Det er bokstavelig talt mye kunst som går inn på alle aspekter av te. Enten det er høsting, planlegging, skjæringsteknikk, prosessering, emballering, blanding, brygging, etc.

Også, hvis noen finner seg til å reise til Japan, anbefaler jeg på det sterkeste at du sender Obubu en melding og tar en omvisning på te-gårdene deres. De tilbyr dette åpent for alle, og det er en flott opplevelse. Jeg gjorde en te-tur på Obubu med vennene mine da jeg først ankom Japan, og vi hadde det veldig bra. Vennene mine visste ingenting om te, og de lærte mye og sa at det var vel verdt det.

Hvis du er interessert i å jobbe i Obubu, kan du også søke om å være praktikant. De har praktikanter fra hele verden, og jeg kunne fortelle at alle som jobbet der, elsket muligheten. Les mer om Obubu her.

Innlegget Jobber på en te gård dukket først på YUNOMI.